Lubimy spędzać czas w eleganckich kawiarniach ciesząc się naszym ulubionym napojem. Ale, co, jeśli nie masz szansy odwiedzić swojej ulubionej kawiarni, aby okiełznać Twoje uzależnienie? Na szczęście w dzisiejszych czasach nie musisz być zależny od profesjonalnych ekspresów do kawy czy baristów. Witamy w świecie alternatyw. To miejsce dla osób, dla których espresso, americana czy late to już za mało. A najbardziej zachęcającą rzeczą jest to, że alternatywne metody parzenia kawy są proste i wszystkie możesz przygotować w swoim domu. Rzuciliśmy okiem na niektóre z tych alternatywnych metod parzenia. Na początek opis zapewne dwóch najbardziej popularnych.
V60 nazywany królem driperów to jeden z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych kawowych akcesoriów. Nie słyszałeś o tym? Jestem pewien, że już to widziałeś. Zasadniczo urządzenie w kształcie stożka, często plastikowe lub ceramiczne, ale czasami metalowe, które pozwala na przygotowanie kawy prosto do filiżanki lub serwera kawowego. Aby uzyskać doskonały napar, należy uważać na technikę nalewania. Kształt i krój V60 zapewnia kontrolowaną metodę równomiernego nalewania. Aby uzyskać idealny proces ekstrakcji, potrzebujesz:
To pięknie wyglądające urządzenie, które jest serwerem po zaparzeniu kawy. Dzięki swojej budowie i dedykowanych filtrach o zmniejszonej przepuszczalności, ekstrakcja jest wydłużona i bardzo równa. Filtr sprawia, że większość substancji nierozpuszczalnych osadza się na nim i nie przedostaje się do kawy. W smaku uzyskujemy delikatny, czysty, wyrazisty i nieco herbaciany napar. Jego wynalazcą jest Peter J. Schlumbohm, który przerobił lejek laboratoryjny w zaparzacz do kawy. Ten wynalazek zdobył uznanie także w świecie design-u, do tego stopnia, że jeden egzemplarz został umieszczony w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku. Metoda polega na,podobnie jak w przypadku V60 na przelewaniu wody przez kawę umieszczoną w papierowym filtrze, który wcześniej należy przepłukać wodą. Inny jest natomiast czas, który przeznaczony jest na wydobycie naparu i miejsce mocowania filtra – ten umieszczany jest w tym samym naczyniu co zaparzana kawa. Wszystko to za sprawą specjalnie przygotowanym filtrom i specyficznej budowie, która przypomina raczej klepsydrę. Do chemexu używa się grubo mielonej kawy 6-7g na 100 ml wody. Oczywiście w tej metodzie również trzeba przelać wcześniej zmieloną kawę wrzątkiem. Później woda wlewana jest okrężnymi ruchami. Cały proces parzenia kawy w Chemexie powinien zająć nie więcej niż cztery i pół minuty.
Czego potrzebujesz:Jesteście gotowi? Zacznijcie od odpowiedniej kawy. Nasze świeżo palone single z Afryki jak Burundi Kirezi czy Ethiopia Sidamo, a także brazylijska Bota Fora czy kolumbijski Santander Excelso doskonale oddadzą pełnie swoich smaków w każdej z tych alternatywnych metod parzenia. Polecamy także zakładkę akcesoria. W niej znajdziecie zarówno najpopularniejszy Chemex wraz filtrami jaki i zestaw Hario V60, oba w bardzo przystępnej cenie.
Przetwarzamy informacje dotyczące Państwa wizyty stosując cookies (tzw. ciasteczka) aby poprawić efektywność strony.
Kontynuując przeglądanie naszej strony zgadzacie się Państwo na korzystanie przez nas z tych cookies. W celu uzyskania szczegółowych informacji zachęcamy do zapoznania się z naszą Polityką Prywatności.